Tässä talossa on kaikunut karjalainen iloisesti polveileva jutustelu, näiden vankkojen hirsiseinien suojissa on tehty kauppaa – sekatavaraa, autoja, rautanauloja ja väkijuomia.

Jakob Filipoff rakennutti Torikatu 10:n tontille ryhdikkään uudistalon ja puodin vuonna 1862. Impilahdella syntynyt Filipoff tunnettiin ”hilpeänä ja hyväntahtoisena Ukko Vilipohvina”, joka ei suvainnut tinkimistä. Anteliasuuttaan hän osoitti tukemalla ”tuontuostakin” Joensuun pientä ortodoksiseurakuntaa.

Filipoffin sekatavarakauppa palveli asiakkaita läheltä ja kaukaa useita vuosikymmeniä. Puodille tultiin ostamaan niin tuoretta kalaa, Filipoffin kuuluisaa suolalihaa kuin hevostarvikkeitakin.

Sittemmin ajat muuttuivat ja kauppatavarat sen myötä. 1920-luvulla talon kulmalla sijaitsi polttoaineenjakelumittari ja rautakaupan ovi kävi tiuhaan. Kieltolain päätyttyä vuonna 1932, Filipoffin talossa avattiin Joensuun ensimmäinen viinakauppa, Oy Alkoholiliike Ab. Kerrotaan, että liikkeen avajaisaamuna ovella tungeksi peräti parisataa asiakasta.

Viimeisenä tiloissa toimi osto- ja myyntiliike. Vuosikymmenten kuluessa korttelin rakennukset pääsivät rapistumaan huonoon kuntoon. Nähtiinpä 2000-luvulla ikkunoissa talonvaltaajien banderollitkin.

”Haluamme tuoda omalta osaltamme kortteliin iloa ja yhdessä oloa.”

– Tiia Tahvanainen

Askeleet kopisevat jälleen lankkulattialla

Joensuulainen kiinteistöalan toimija Korttelinkulma Oy pelasti kuitenkin rakennukset purkutuomiolta. Korttelin puutalojen kunnostustyöt alkoivat vuonna 2016, ja neljä vuotta myöhemmin rakennustelineiden alta paljastui pieteetillä kunnostettu kaunis Filipoffin talo suurine ikkunoineen.

Joka aamu, kun Ravintola Filipofin yrittäjä Tiia Tahvanainen astuu sisään valoisaan ravintolasaliin, hän tuntee olevansa osa historiallista jatkumoa. Se on kiitollinen ja hyvä tunne. Paikallisia raaka-aineita saapuu suoraan tuottajilta, ravintolan työntekijät vaihtavat huomenet hymyillen. Pitkin päivää Ravintola Filipofin suojissa kuplii iloinen puheensorina, aivan kuten Ukko Vilipohvin aikaan.